Hvad er en totalentreprise, og hvilke fordele og ulemper har den?

Totalentreprise i gang med flot rosa baggrund
BlueCollar-Square-Dark
BlueCollar-Arbejdskraftudengraenser
Af Casper Sørensen

Af Casper Sørensen

Driftschef

I dette indlæg får du en dybdegående guide til totalentreprisen.

Vi beskriver hvad en totalentreprise præcist indebærer og dens vigtigste fordele og ulemper. Samtidig forklarer vi enkelt forskellen på en totalentreprise og hovedentreprise.

Table of Contents

Hvad er en totalentreprise?

En totalentreprise er en entrepriseform, hvor den samme entreprenør står for både planlægning og udførelse af byggeprojektet. Totalentprenører har altså både arkitekter, ingeniører og konstruktører til rådighed, da firmaet skal kunne håndtere alt i processen.

Som navnet indikerer, har totalentreprenøren altså det totale ansvar for entreprisen. Det indebærer bl.a.:

Definitionen på en totaltentreprise er altså et byggeprojekt, der varetages af samme firma fra start til slut – og bygherrens eneste kontaktperson i projektet er totalentreprenøren.

Totalentreprise vs hovedentreprise – hvad er forskellen?

Forskellen på hovedentreprise og totalentreprise ligger i ansvarsfordelingen. 

  • Ved en hovedentreprise skal bygherren selv stå for at indhente godkendelser og lave projektering – derefter sørger hovedentreprenøren for at lede byggeriet og fagentreprenørerne
  • Ved en totalentreprise er både godkendelser og projektering, som nævnt ovenfor, med i prisen. Man kan sige, at totalentreprenøren varetager alle hovedentreprenørens opgaver plus det indledende arbejde før selve byggeriet

Forskellen ligger i arbejdsfordelingen. Totalentreprenøren står for alt – mens hovedentreprenøren er afhængig af, at det planlæggende arbejde er udført. En totalentreprenør har det totale ansvar for byggeprojektet – det har en hovedentreprenør ikke.

Hvad er en totalentreprenør?

En totalentreprenør er et firma, der tilbyder totalentrepriser. Nogle af de største danske totalentreprenører er f.eks. MT Højgaard, NCC, Per Aarsleff og A. Enggaard.

Måske den mest kendte totalentreprenører i Danmark igennem tiden er den i dag afdøde Bøje Nielsen, der blev kendt for sine byggeprojekter i 1970’erne.

Totalentreprise udbud

Et udbud på en totalentreprise adskiller sig fra andre udbud, da alle detaljer skal være tilgængelige og kunne opfyldes af kun én part, nemlig totalentreprenøren.

Du kan læse mere om det her. Betingelserne for udbuddet er ABT 93.

En totalentreprise er et stort net af professioner, der skal spille sammen

Totalentreprise fordele og ulemper

En totalentreprises fordele og ulemper afhænger af øjnene, der ser. Men ofte vælges en totalentreprenør pga. disse fordele:

  • Bygherre har kun én kontaktperson og dermed mindskes risiko for misforståelser og forvirring i projektet
  • Bygherre kan få en fast pris fra én udbyder – og det betyder, at bygherren i princippet kan overrække en sum penge og vente på et færdigt byggeprojekt

Ulemperne ved en totalentreprise er så:

  • Dit udbud af entreprenører er mindre, da der findes færre totalentreprenører
  • Du skal fra start være sikker på, hvad du gerne vil have. Totalentreprenøren har den fulde bestemmelse over pris, mængder og kvalitet, og det kan derfor være svært at styre arkitekturen og stilen, hvis du ikke har 100% styr på dine ønsker fra starten

Totalentreprise pris – sådan beregnes det

Prisen på en totalentreprise svinger enormt, alt afhængigt af typen af projektet. Prisen afhænger bl.a. af følgende:

  • Hvad skal bygges?

Et lejlighedskompleks er dyrere end et sommerhus.

  • Hvor skal det bygges?

Det er dyrere at bygge i København end på Lolland.

  • Hvem skal bygge det?

Nogle totalentreprenører er dyrere og/eller bedre end andre.

Alt i alt er det anbefalelsesværdigt at undersøge det generelle prisniveau på markedet, før du hyrer din totalentreprenør. Du kan eventuelt få et prisoverslag fra en eller flere udbydere, før du vælger.